Videopelaaminen on nykyään erittäin suosittu harrastus ja sen parissa viihtyy moni pelaaja iästä ja sukupuolesta riippumatta. Pelejä on tarjolla loputon määrä ja ne kuuluvat tyypillisesti erilaisiin genreihin. Peligenret kannattaa tuntea, jotta pystyt paremmin valitsemaan itsellesi sopivimmat pelit.
Ihmiset ovat harrastaneet erilaista pelaamista käytännössä koko historian ajan, jolloin se on vain muuttanut muotoaan aikojen kuluessa. Teknologian kehitys on saanut aikaan eräänlaisen vallankumouksen pelaamiseenkin ja nykyään sitä voi harrastaa periaatteessa kuka tahansa.
Internetin ansiosta monet klassikkopelit ovat siirtyneet verkkoon, ja nettipelaaminen on erittäin suosittua sekä meillä että maailmalla. Kilpailu on armotonta ja pelintarjoajat pyrkivät erottautumaan massasta monella eri tavoin.
Roolipelien tyypillinen ominaisuus on heikko hahmo, joka pelin edetessä kehittyy ja voimistuu pelaajan ohjaamana. Roolipelien tavoitteena on usein päihittää viholliset, mistä pelaaja saa kokemuspisteitä. Näitä pisteitä käytetään kehittymiseen ja vahvistumiseen. Erilaiset roolipelit ovat pääpiirteittäin melko samankaltaisia, mutta jokainen peli sisältää oman tarinansa, mekaniikkansa ja pelihahmonsa.
Roolipelit ovat myös sosiaalisia ja niitä voi pelata verkossa muiden pelaajien kanssa. Markkinoilla on tarjolla verkkoroolipelejä, jotka saattavat kerätä huiman määrän pelaajia. Esimerkiksi World of Warcraft kerää päivittäin miljoonia pelaajia laajaan seikkailumaailmaansa, jossa taistellaan ja suoritetaan erilaisia tehtäviä.
Räiskintäpelejä kutsutaan myös shootereiksi ja ne ovat jo kauan kuuluneet suuren pelaajakunnan suosikkipeleihin. Niissä keskeisessä osassa on ampuminen, jota suoritetaan siihen kuuluvilla aseilla kantaman päähän.
Räiskintäpelien yleisin alaluokka on ensimmäisen persoonan räiskintäpelit, joissa pelaaja näkee peliympäristön hahmonsa silmin. Näihin FPS-peleihin liittyy vahvasti myös verkkopelaaminen ja esimerkiksi moninpelien alle luotu monia menestyksekästä pelisarjaa, kuten Counter-Strike, Battlefield ja Call of Duty.
Taisteluareenapelit ovat verrattain uusi peligenre, mutta ne ovat kasvattaneet suosiotaan erityisesti viimeisen vuosikymmenen aikana. Niitä pelataan aktiivisesti sekä harraste- että ammattilaistasolla. Taisteluareenapelejä kutsutaan myös MOBA-peleiksi ja niissä pelaaja ohjaa yhtä hahmoa, jolla on ainutlaatuisia taitoja. Pelaajan tavoitteena on yleensä tuhota vastustajan tukikohta.
MOBA-peleissä pelaaminen tapahtuu yleensä tiimeissä ja onnistuminen on usein saumattoman yhteistyön ansiosta. Tämän ominaisuuden takia pelit soveltuvat erinomaisesti kilpapelaamiseen. Suosittuja taisteluareenapelejä ovat muun muassa Dota 2, League of Legens ja Heroes of the Storm.
Tasohyppelypelit ovat edellä mainittuja ehkä hieman kepeäluonteisempia ja niiden ideana on edetä taso alusta loppuun onnistuneesti. Eteneminen tapahtuu tyypillisesti hyppimällä, kiipeämällä ja joskus se vaatii myös taistelua vihollisia vastaan.
Tasohyppelypelit ovat monelle ensikosketus videopeleihin, koska niiden logiikka on usein helppo ymmärtää. Lisäksi ne tarjoavat usein sopivaa haastetta kaikenikäisille ja -tasoisille pelaajille. Monet pelaajat saattavat tuntea hyvin esimerkiksi Super Marion, Crash Bandicootin ja Donkey Kongin kaltaisia platformipelejä.
Taistelupeleillä on pitkät perinteet, jotka ovat peräisin pelihalleista. Niissä on yleensä kaksi tai useampi hahmo, jotka ottavat toisistaan mittaa lähietäisyydeltä. Pelit tarjoavat usein runsaasti erilaisia pelihahmoja, joilla on käytössään erilaisia iskuja ja liikesarjoja.
Taistelupeleissä pyritään usein suorittaa vaaditut liikesarjat oikein, mikä tekisi vahinkoa vastustajalle. Niissä pitää vastaavasti myös välttää ja torjua iskuja oikealla ajalla. Taistelupeleihin perehtyneet tuntevat todennäköisesti esimerkiksi Tekkenin, Mortal Kombatin ja Street Fighter. Jos pitää taasen hieman kevyemmästä sisällöstä, kannattaa kokeilla Nintendon kehittämää Super Smash Bros. -taistelupelisarjaa.
Urheilupelit pyrkivät simuloimaan tosimaailman urheilulajeja ja ne ovat kehittyneet erityisesti viime vuosina ansiokkaasti. Nykyisin markkinat tarjoavat varsin realistisen näköistä sisältöä, ei niitä nopealla silmäyksellä välttämättä edes erota tosimaailman kilpailuista ja turnauksista.
EA Sportsin pelisarjat ovat etenkin kerryttäneet vahvaa suosiota ja niiden parissa voi kokeilla esimerkiksi FIFA- NHL- Madden- pelejä. Urheilupelien alle voidaan liittää myös erilaiset ajopelit ja -simulaattorit, joissa kilpaillaan erilaisten ajovälineiden kanssa. Tunnetuimpia esimerkkejä tästä kategoriasta on Gran Turismo -pelisarja.