200 ilmaispyöräytystä
100% jopa 500€
Ludo on ikiaikainen noppapeli, jota on pelattu ainakin 500-luvulta lähtien. Peli on Suomessa varsin tuntematon, mutta ludolaudan voi tilata esimerkiksi ulkomaisista nettikaupoista.
Digitaalista versiota pelistä voi kokeilla myös monilla eri nettisivuilla. Lue lisää pelistä täältä alapuolelta, taikka kokeile peliä täysin ilmaiseksi saman tien!
Ludo noppapeli on 2 – 4 hengen strategiapeli, jota pelataan tavallisella arpakuutiolla ja erityisellä pelilaudalla. Englanninkielisessä maailmassa peli tunnetaan myös nimillä Parcheesi, Sorry!, Aggravation ja Trouble. Pelin nimi on käännetty esimerkiksi espanjaksi (Parchis), saksaksi (Mensch ärgere dich nicht), kreikaksi (Griniaris), italiaksi (Non t’arrabbiare) ja jopa viroksi (Reis ümber maailma). Suomessa peli on sen sijaan varsin tuntematon.
Noppapeli syntyi tiettävästi 500-luvun Intiassa, jossa se tunnettiin nimellä Pachisi. Alkuperäisen pelin säännöillä ei tosin ole juurikaan tekemistä nykyaikaisen Ludon kanssa, mutta pelin perusidea on pysynyt samana. Nykyaikainen ludopeli patentoitiin 1800-luvun lopulla.
Ludon perusideana on liikuttaa neljä pelinappulaa pelilaudan keskelle. Jokainen pelaaja voi vuorollaan siirtää yhtä nappulaa arpakuution silmäluvun verran.
Muiden noppapelien tapaan myös Ludossa sattumalla on suuri merkitys pelin kulussa. Kyse ei ole kuitenkaan aivan puhtaasta onnenpelistä, sillä pelaajien taidoilla on vähintään yhtä suuri vaikutus pelin lopputulokseen.
Ludoa pelataan neliön muotoisella pelilaudalla, jonka jokaisessa kulmassa on aloituspaikka kullekin pelaajalle. Jokaisella kulmalla on oma värinsä (keltainen, vihreä, punainen ja sininen). Myös pelinappulat edustavat samoja värejä.
Aluksi pelaajat valitsevat oman värinsä ja asettavat neljä pelinappulaa omaan kulmaansa. Pelin tarkoituksena on viedä kaikki nappulat pelilaudan keskelle. Pelin aloittaja valitaan nopanheitolla, jossa korkeimman silmäluvun saanut pelaaja aloittaa pelin. Tämän jälkeen vuoro siirtyy myötäpäivään.
Peli on aloitettava heittämällä nopan silmäluvuksi 6.
Jos pelaaja heittää minkä tahansa muun silmäluvun, vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Ensimmäisenä kutosen heittänyt pelaaja pääsee liikuttamaan vapaavalintaista pelinappulaa. Pelinappuloita on liikutettava täsmälleen nopan silmäluvun verran, joten nappulan peliin tuomisen jälkeen sitä on liikutettava tasan kuuden ruudun verran. Myös muut nappulat voivat lähteä kotipesästä vain nopan silmäluvulla 6.
Kukin pelaaja voi vuorollaan liikuttaa vapaavalintaista nappulaa nopan silmäluvun verran. Pelaajien on kuitenkin noudatettava seuraavia sääntöjä:
Nopan silmäluku 6 antaa pelaajalle mahdollisuuden tuoda uusi pelinappula kentälle, mutta sillä on toinenkin erikoisominaisuus. Kutosen heitettyään pelaaja saa nimittäin ylimääräisen pelivuoron. Jos pelaaja heittää tämänkin vuoron aikana kutosen, hän saa vielä kolmannenkin pelivuoron. Jos pelaaja heittää tälläkin vuorolla kutosen, hän ei saa liikuttaa pelinappulaa ja vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.
Ludo pelilauta saattaa näyttää hieman hämmentävältä, sillä ensisilmäyksellä vaikuttaisi siltä, että laudan keskellä oleva maali on vain seitsemän ruudun päässä. Nappuloita ei kuitenkaan liikuteta oman värin muodostamaa polkua pitkin, vaan ne kiertävät koko pelilaudan ympäri aloittaen matkansa neljästä valkoisesta ruudusta. Omalla värillä merkitylle polulle pääsee siirtymään vasta koko laudan kiertämisen jälkeen. Yleensä ludolautaan onkin piirretty nuolia, jotka auttavat hahmottamaan nappuloiden liikkumista.
Urheat pelinappulat saattavat kohdata matkallaan myös vastapelaajien nappuloita. Mikäli nappula päättää vuoronsa sellaiseen ruutuun, joka on jo jonkun toisen pelaajan nappulan valtaama, vastapuolen nappula tulee syödyksi ja joutuu palaamaan kotipesään. Tavalliseen tapaan tämä nappula voidaan palauttaa kentälle ainoastaan nopan silmäluvulla 6. Pelaaja voi syödä vastapelaajan nappulan vain osumalla täsmälleen siihen ruutuun, jossa vastapelaajan nappula on. Nappulan ohittaminen ei siis aiheuta sen syödyksi tulemista.
Joissakin ludopeleissä on myös turvaruutuja, jotka estävät nappulan syödyksi tulemisen. Tällöin pelaaja ei voi liikuttaa nappulaansa ruutuun, jossa on jo vastapuolen nappula. Voit lukea lisää sääntömuunnelmista seuraavassa kappaleessa.
Pöytäpelin tavoite on varsin yksinkertainen. Voittaja on se pelaaja, joka saa ensimmäisenä kaikki pelinappulansa laudan keskellä olevaan maaliruutuun.
Ludo noppapeli on yli tuhannen vuoden ikäinen ja se on hiljalleen levinnyt Intiasta lähes jokaiseen maailman kolkkaan. Vuosisatojen saatossa peliin on syntynyt lukuisia erilaisia sääntömuunnelmia.
Ludo on hauska lautapeli, joka muistuttaa hieman esimerkiksi Kimbleä. Jostain syystä tämä peli ei ole oikein saanut jalansijaa Suomesta, vaikka se nykyisin löytyykin esimerkiksi Tactic Gamesin pelivalikoimasta. Käytännössä ludopelejä ei juuri ole mahdollista löytää peliliikkeistä, vaan peli on tilattava netistä. Ludosta löytyy tänä päivänä myös maksuttomia nettiversioita Jos sen sijaan haluat kokeilla rahapelejä voit tutustua kasinot -listaamme.
Peli sopii erinomaisesti kaikenikäisille pelaajille ja se pysyy mielenkiintoisena yllättävän pitkään. Tämä johtuu siitä, että peli painottuu pelkkään onneen luottamisen sijaan selvästi enemmän taktikointiin.
Pelaajat voivat myös sopia erilaisten sääntömuutosten käyttämisestä, jotka pidentävät pelin elinkaarta vielä entisestään.
Ludo noppapeli onkin oiva valinta esimerkiksi lapsiperheille tai oikeastaan kaikille lautapelien ystäville. Pelissä on juuri sopiva tasapaino onnen ja taktikoinnin välillä, joten uudetkin pelaajat pysyvät pelissä mukana, mutta peli pysyy mielenkiintoisena myös kokeneempien pelaajien kohdalla. Peli on oiva lisäys pelihyllyyn esimerkiksi Kimblen tai vaikkapa Monopolin rinnalle.